Veronicas Ateljé | Veronicas Tavlor | Veronicas Recept

söndag 1 februari 2009

Graviditeten

Det är nu dags för bebis nr 2 att anlända. Beräknat datum är den 29:e Maj 2009.
Du kan läsa mina vardagsbetraktelser om graviditeten här: Graviditeten
Du hittar lite till på min gamla blogg: Början av graviditeten







Mitt symfys-fundusmått

Detta är en mått mellan blydgbenet och livmoderns översta kant. Barnmorskan mäter detta i centimeter och det är ett mått på livmoderns storlek, då indirekt bebisens storlek.
Den heldragna linjen är en normalkurva.


Jag har tidigare lovat att berätta om kostprogrammet jag är med i på min mödravårdscentral. Kort sagt är detta ett program som heter Våga väga och vänder sig till gravida kvinnor med ett BMI över 30 (räkna ut ditt BMI här). Man får då fler kontroller, träffa läkare, extra ultraljud, träffa dietist, skriva kostdagbok, vattengymnastik mm. Man får gå upp max 6 kg under graviditeten.

Våga väga-projektet

I ett flertal studier under senare år har man sett en klart ökad risk för överviktiga mammor i samband med graviditet och förlossning. Danderyds sjukhus bedriver sedan hösten 2006 ett projekt inriktat på dessa mödrar.

Bakgrund
Redan en måttlig övervikt leder till ökad risk för graviditetsdiabetes och högt blodtryck. Fetma innebär dessutom en ökad risk för förlossningskomplikationer som akut kejsarsnitt och en fördubblad risk för bland annat ryggmärgsbråck. Personer med övervikt och fetma upplever dessutom ofta att de får ett ojämlikt och ovärdigt bemötande i vården. Projektet har bedrivits på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus sedan 2007.

Åtgärder
Genom motiverande samtal hos barnmorska erbjuds kvinnan stöd i att försöka minimera viktuppgången utan att svälta sig eller ge avkall på nödvändiga näringsämnen under graviditeten. Dessutom erbjuds vattengymnastik samt möjlighet att få kunskaper om kosthållning.

Mål med projektet
Det primära målet med projektet är att minska antalet kejsarsnitt i gruppen gravida med ett BMI på över 30 samt att viktuppgången under graviditeten skall uppgå till högst 6 kilo. Det långsiktiga målet är att motverka en ökning av andelen överviktiga kvinnor och barn i Stockholms läns landsting genom förbättrad kunskap om värdet av bra kost och daglig motion hos de blivande mödrarna.

Är du gravid, bor i Stockholms län och vill gå med i projektet kan du kontakta dessa trevliga personer

Kvinnokliniken Danderyds sjukhus
Elisabeth Lindholm, överläkare
Camilla Borgström, barnmorska
Tfn: 08-655 54 12 eller 08-655 54 87

Prima Liv MVC
Catherine Bonnevier (min barnmorska)
Tfn: 08-655 66 84

Artiklar och annat

[onsdag 27 mars 2007]
TV3:s program Vi äter oss till döds tar i avsnitt fem upp ämnet graviditet och övervikt. Bland annat presenteras Våga väga-projektet vid Danderyds sjukhus.
Catherine Bonnevier, barnmorska på Prima Liv MVC vid Danderyds sjukhus, är en av de experter som uttalar sig.
Inslagen om Våga väga kommer 27:20 respektive 38:20 minuter in i programmet (i sista får ni se lokalen där vattenjumpan är, missa inte hehe).

Se klippet på http://www.tv3.se/
Välj TV3 play
Scrolla sedan ner till programmet Vi äter oss till döds
Välj säsong 1 och sedan avsnitt fem.
(tisdag 27 mars 2007 )

"Det ger mig motivation att göra en förändring. Jag har kommit till insikt. Det har projektet hjälpt mig med."

[23 mars 2007]
En artikel på svt.se
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35608&a=792131

Inga kommentarer: