Veronicas Ateljé | Veronicas Tavlor | Veronicas Recept

tisdag 22 september 2009

Intensiv beteendeterapi

Jag har tidigare lovat att berätta lite mer om Caesars träning på Autismcenter, så here we go.

Barn med autism kan erbjudas en behandlingsmetod som kallas "intensiv beteendeterapi" (IBT). Det är just en sådan metod som Caesar tränas i nu.
För att den skall kallas intensiv, skall han tränas 30 timmar per vecka. Just nu ska han tränas 10 timmar hemma och 20 på förskolan.

Träningen består av olika övningar, helt beroende på vilka svårigheter barnet i fråga har. Programmet utarbetas allt eftersom barnet växer och utvecklas och man tar saker stegvis (svårigheten). Det är vanligt att barn med autism har svårigheter med samspel och språk (i tidig ålder).

Samspelsövningar ska öka förmågan att uppfatta och interagera med andra människor. Man kan leka lekar eller spela spel där ögonkontakt eller turtagning krävs. Man kan starta en lek och sedan stanna upp och invänta ögonkontakt. Då barnet ger ögonkontakt startar man leken igen. Till slut lär sig barnet att ge ögonkontakt spontant.

Begäraövningar går ut på att barnet ska säga ett ord för att få en sak. Till exempel "lera" om han vill leka med lera. Om man märker att barnet vill ha något, tex ett pussel. Då tar du fram pusslet och säger "pussel", sedan ger det till barnet. Nästa gång gör du likadant och inväntar att barnet säger "pussel" och då det gör det, "förstärker" man barnet (se nedan). Målet är här att barnet ska säga pussel utan att man säger det (utan att man promtar).

Man tillämpar hela tiden felfri inlärning och berömmer hela tiden, men säger inget om det blir fel. Man ska då korrigera och hela tiden ligga steget före, så att det inte blir några fel. Vissa barn kan "låsa sig" då och snabbt tappa intresset. Man tar allt stegvis och börjar på en låg nivå. Man jobbar även med så kallade förstärkare. Detta kan vara något som barnet tycker mycket om och som höjer motivationsnivån. En förstärkare kan vara verbal (som bra, duktig osv), fysisk (kramar, kasta upp i luften osv), en person, men även vara någon leksak eller något ätbart. Till skillnad från muta, får barnet sin förstärkare efter att det gjort rätt.

Caesar har precis börjat med denna behandling och allt är ganska lätt för honom i början. Men det får inte blir så lätt att det blir tjatigt.

Träningen kan utföras hemma vid ett bord, på golvet eller ute. Det får inte vara något som stör, utan man måste behålla barnets koncentration.
Passen är korta på bara några minuter till max 30 min.
Man säger "träna" sedan utför man träningen. I Caesars fall kan det vara att namnge saker eller para ihop olika saker. Peka på kroppsdelar eller imitera. Man slutar passet genom att berömma och ibland förstärka och säga "slut". Han får då leka lite eller om han är redo kan man utföra fler övningar.
Dessa övningar ska vara roliga men ändå lite svåra. Caesar gillar att träna, så det är aldrig några problem.
Man ska sedan registera träningstiden, antalet gånger man gjort vissa övningar, samt specifiera om man gjort något nytt. Allt detta registeras i en pärm som vandrar fram och tillbaka till förskolan varje dag.

Vi träffar sedan handledaren/handledarna på Autismcenter för små barn en gång i veckan. Då lär vi oss nya övningar eller ökar svårigheten på dem vi redan har. Vi får handledning för hur vi utför dessa och tips och råd. Varannan vecka på förskolan och varannan på Autismcenter i stan.

Nu kanske ni har ett litet hum om vad IBT är. :)

2 kommentarer:

Musseblomman sa...

Hade lite hum om det förrut också, men vet lite mera nu. Förstår att C gillar att träna, han tycker ju om att man håller på med honom. Tur att du har sånt tålamod.
Det blev en myra av det röda.. ;)

Elin sa...

Låter som en sund terapi tycker jag.. vilken energi du har som orkar träna såmycket som 10 timmar hemma:)