Veronicas Ateljé | Veronicas Tavlor | Veronicas Recept

onsdag 29 april 2009

Kalops

Sega grytbitar gör sig bäst i en kalops, helt klart. Bryn bitarna hastigt så de inte blir för tillagade, då blir de lätt torra och sega. Förra gången hade jag bara hela svartpepparkorn och denna gången bara hela kryddpepparkorn som receptet säger. Men det blev nog mest smak med svartpepparn, så ha i lite av varje, eller skippa kryddpepparn helt. Självklart med rödbetor till. Tar en stund att göra så planera väl, men smaskens!


Kalops

ca 1 kg nötkött med ben (bringa, högrev, märgpipa ytterlår) eller 500-600 g grytbitar.
2 msk margarin eller smör
10 kryddpepparkorn
1 ½ tsk salt
2 lagerblad
5 dl vatten
3-4 morötter
1 purjo eller 2-3 gula lökar
3 msk vetemjöl
½-1 dl vatten

Skär köttet i bitar och bryn det hastigt i en stekpanna i omgångar. Lägg över det i en gryta tillsammans med salt och kryddor. Vispa ur pannan med en del av vattnet, häll skyn i grytan. Koka under lock på svag värme ca 45-60 min (den längre tiden för bringa och ytterlår). Späd eventuellt med resten av vattnet.
Skala under tiden morötterna, snitta och skölj purjon eller skala löken. Skär grönsakerna i skivor eller bitar. Lägg dem i köttgrytan, först morötterna, efter ca 10 min purjo eller lök. Koka tills morötterna är nätt och jämnt mjuka, ytterligare 10-15 min.
Rör till sist ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3-4 min.

3 kommentarer:

Musseblomman sa...

Muuums.. Det är så gott med kalops.. :)

Smulan sa...

Mums mormors kalops äger =) Men tar det inte typ en hel dag å gö kalops???

Veronica sa...

Musseblomman: Ja, visst är det! :)

Smulan: Nä det tar ungefär 2 timmar. Rätt enkelt faktikst. :)